Aquareltechnieken, tips en ideeën

Aquarel is één van de moeilijkste schilderstijlen dus blijf volhouden en geef niet op als het niet direct lukt! Probeer workshops te volgen van kunstenaars die jou inspireren. Soms is een klein beetje uitleg genoeg om het vele malen makkelijker te maken.

Schilder niet te snel en neem je tijd. Neem regelmatig afstand van je werk om te kijken wat tot nu toe het resultaat is en wat de volgende stap is. Aquarel is makkelijk weg te vegen. Dus gaat het in het begin fout? Geen paniek! Pak een tissue en veeg de verf van je papier af. Zo kan je hetzelfde papier opnieuw gebruiken.

Laat de verf goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Anders gaan de kleuren door elkaar heen lopen en krijg je misschien een ongewenst resultaat.

Heb vooral plezier! Denk niet alleen aan een goed resultaat maar ook de leuke ervaring die je eraan overhoudt.

Vaas met zomerbloemen

Wanneer je klaar bent met schilderen, kan je je palet gewoonweg aan de kant leggen. De verf droogt op maar wanneer je de volgende dag (of voor mijn part, de volgende week) weer verder wilt gaan, dan hoef je alleen maar water toe te voegen en je kan vrolijk je kunstzinnige reis hervatten.

Schilder onderwerpen waar je iets mee hebt. Je eigen theekopje, een mooie met bloemen, een leuk landschap, je huiskat of trouwe hond, …. Of kies voor onderwerpen die je goed kent zoals de zon, de zee, het strand, een fris bos, je tuin, gebouwen in de stad,…

Denk eraan dat je geen voorwerp of onderwerp aan het na tekenen bent. Gebruik daarom de voorwerpen als inspiratie en probeer niet een letterlijke kopie te maken.

Naar Enkele van mijn aquarelwerkjes